• Naša adresa je
  • Svetozara Miletića 6,
    25260 Apatin
  • Pošaljite nam email
  • info@csrapatin.rs

Gerontodomaćice – pomoć i drug u samoći

Objavljeno

Služba gerontodomaćica apatinskog Centra za socijalni rad jedna od najstarijih u Srbiji. Potreba za radom gerontodomaćica, kao usluge socijalne zaštite, funkcioniše u apatinskoj opštini već deset godina, od kada je i uvedena redovna služba ovog Centra. Projekat pomoći nege u kući sada je kvalitetniji, jer se žene, koje rade ovaj posao edukuju i moraju imati licencu za rad, navode u centru za Socijalni rad, a na posao odlaze službenim biciklom ili automobilom.

Mira Babić (89)  iz Apatina kaže da je već godinama korisnik usluga gerontodomaćica i negovateljica, te da bez njihove pomoći u kući ne bi mogla da funkcioniše, jer je teško bolesna. Samoća i bolest se lakše podnose kada je svakodnevno sa njom gerontodomaćica koja je presvlači, neguje i sa njom se druži.

“Puno mi znači što su gerontodomaćice pored mene. Okupaju me, presvuku, promenu pelene i svakodnevno neguju. Srećna sam što svakog dana te žene lepo samnom pričaju, druže se i što su uvek raspoložene”, veli ona.

Pri  apatinskom Centru za socijalni rad je angažovano 16 gerontodomaćica za 160 korisnika usluga starih i bolesnih lica, kojima je ovakva pomoć neophodna.

“Starim i nemoćnim licima mnogo znači što imaju nekog ko će se brinuti o njima svakodnevno, jer mnogi korisnici nemaju porodicu i žive sami ili im porodica nije blizu i retko ih obilazi“, kaže Marina Kiralj, gerontodomaćica Centra za Socijalni rad Apatin.

Dragana Borić, koordinator za gerontodomaćice pri Centru za Socijalni rad Apatin ističe:

“Baka Mira je u pelenama, a tu posao obavljaju negovateljice i gerontodomaćice, dok kod ostalih baka, koje su bolesne je neophodno samo otići kod doktora ili po lekove. Imamo baka koje su na nogama, te nisu u pelenama kao baka Mira, a kod kojih je potrebna pomoć u kući ili druženje uz kaficu. Starima i samima i te kako to mnogo znači”.

Uslugu pomoći u kući pomaže lokalna samouprava i besplatna je za najveći broj korisnika, dok za one sa primanjima iznad 23.000 dinara postoji skala prema kojoj se naplaćuje participacija za korišćenje usluge.

Nikolina Sučević, direktorica Centra za socijalni rad Apatin objašnjava:

“Nekim korisnicima se pruža usluga svakodnevno, što znači da gerontodomaćice odlaze kod korisnika i borave od jednog do tri sata, dok je nekim korisnicima potrebna higijena stana, nabavka osnovnih životnih namirnica ili kuvanje obroka”.

Uz zdravstvene problem, u poznoj životnoj dobi i činjenicu da porodica nije svakodnevno u prilici da pomogne, gerontodomaćice su preko potrebna pomoć u kući, ali i društvo ili u samoći odličan prijatelji za razgovor ili šalu.

Izvor: RTV (Vesna Milanović Simičić)

Licencirane usluge i stručnost zaposlenih na prvom mestu

Centar za socijalni rad je ustanova socijalne zaštite koja je u opštini Apatin osnovana 1991. [...]

Regionalni okrugli sto “Lokalne usluge socijalne zaštite danas. Sutra?”

U petak, 22.06.2018. godine u prostorijama Centra za socijalni rad Apatin održan je regionalni [...]
Za sva pitanja, žalbe, pohvale i predloge