• Наша адреса је
  • Светозара Милетића 6,
    25260 Апатин
  • Пошаљите нам емаил
  • info@csrapatin.rs

Лиценциране услуге и стручност запослених на првом месту

Објављено

Центар за социјални рад је установа социјалне заштите која је у општини Апатин основана 1991. године. У овој установи тренутно је запослено 15 радника, плус 27 радника који су ангажовани путем пројеката направљених за пружање услуга социјалне заштите. У питању је Служба помоћи у кући и Дневни боравак за особе са физичким инвалидитетом и интелектуалним тешкоћама.
– Помоћ у кући и Дневни боравак, а који делују при ЦСР, услуге су које су лиценциране прошле године, те је сада Центар стекао услове да се, захваљујући тим лиценцама, као конкурентан појави на тржишту и понуди пружање тих услуга и другим општинама и градовима који буду заинтересовани да овај вид социјалне заштите обезбеђују својим грађанима, истакла је Николина Сучевић, вд директора ЦСР Апатин.
Према речима Сучевићеве, данас услуга помоћи у кући броји 160 корисника, углавном остарелих лица којима је из одређених разлога неопходна таква врста услуге од стране других лица. Геронтодомаћице које раде на тим пословима обезбеђују корисницима одржавање хигијене њиховог животног простора, набавку намирница, одлазак код лекара, помоћ при обављању административних послова, плаћања рачуна и слично.
Када је Дневни боравак за особе са физичким инвалидитетом и интелектуалним тешкоћама у питању, капацитет му је 10, а тренутно га користи 9 корисника. У боравку се пружају социјално едукативне услуге и спроводе се програми који имају за циљ да очувају и да унапреде степен самосталности и могућности које имају особе са инвалидитетом и интелектуалним тешкоћама.

– Оно на шта смо такође веома поносни је то да је ЦСР отворио Саветовалиште за спречавање породичног насиља. Идеја о пројекту је рођена још 2015. године, а данас смо, захваљујући помоћи ресорног министарства и локалне самоуправе, ту идеју и спровели у дело. У Саветовалишту ће се пружати саветодавно терапијске услуге за жртве породичног насиља, пре свега за жене и децу, али ће се у склопу Саветовалишта обављати и третман починилаца насиља. Важно је нагласити да је Центар за социјални рад Апатин један од 9 центара у Србији где се тренутно пружа ова услуга. Лиценцирани и обучени стручни радници пружају ове услуге у нашој установи и сви они поседују неопходне сертификате и прошли су потребне обуке у вези са оваквим видом третмана, рекла је Сучевић.

Центар за социјални рад људи повезују са услугом помоћи у кући, Дневним боравком и материјалним давањима. Мало ко зна да они раде и неке друге послове. Наиме, Центар саставља налазе и стручна мишљења, а који се достављају суду у поступцима развода, повере деце након ванбрачне заједнице, као и у поступцима где се јављају малолетни починиоци кривичних и прекршајних дела.
– ЦСР Апатин високо је оцењен за сарадњу са судовима и тужилаштвом, али и због садржаја и стручности налаза и мишљења која излазе из наше установе, с поносом истиче Николина Сучевић.

Још један новитет који је свакако имао позитивну реакцију међу нашим суграђанима је пројекат ,,Дани отворених врата”, а где стручни радници Центра једном месечно, по устаљеном распореду, бораве у месним канцеларијама по насељеним местима општине. Захваљујући томе, корисници Центра за социјални рад који живе на селу могу да поднесу одређене захтеве или добију информације које су им неопходне, а да не морају сваки пут због тога да долазе у Апатин.

У Апатину отворено Саветовалиште за спречавање породичног насиља

Идеја о покретању услуге „Саветовалиште за спречавање породичног насиља“ зачета је још 2015. [...]

Геронтодомаћице – помоћ и друг у самоћи

Служба геронтодомаћица апатинског Центра за социјални рад једна од најстаријих у Србији. [...]
За сва питања, жалбе, похвале и предлоге