• Наша адреса је
  • Светозара Милетића 6,
    25260 Апатин
  • Пошаљите нам емаил
  • info@csrapatin.rs

Геронтодомаћице – помоћ и друг у самоћи

Објављено

Служба геронтодомаћица апатинског Центра за социјални рад једна од најстаријих у Србији. Потреба за радом геронтодомаћица, као услуге социјалне заштите, функционише у апатинској општини већ десет година, од када је и уведена редовна служба овог Центра. Пројекат помоћи неге у кући сада је квалитетнији, јер се жене, које раде овај посао едукују и морају имати лиценцу за рад, наводе у центру за Социјални рад, а на посао одлазе службеним бициклом или аутомобилом.

Мира Бабић (89)  из Апатина каже да је већ годинама корисник услуга геронтодомаћица и неговатељица, те да без њихове помоћи у кући не би могла да функционише, јер је тешко болесна. Самоћа и болест се лакше подносе када је свакодневно са њом геронтодомаћица која је пресвлачи, негује и са њом се дружи.

“Пуно ми значи што су геронтодомаћице поред мене. Окупају ме, пресвуку, промену пелене и свакодневно негују. Срећна сам што сваког дана те жене лепо самном причају, друже се и што су увек расположене”, вели она.

При  апатинском Центру за социјални рад је ангажовано 16 геронтодомаћица за 160 корисника услуга старих и болесних лица, којима је оваква помоћ неопходна.

“Старим и немоћним лицима много значи што имају неког ко ће се бринути о њима свакодневно, јер многи корисници немају породицу и живе сами или им породица није близу и ретко их обилази“, каже Марина Кираљ, геронтодомаћица Центра за Социјални рад Апатин.

Драгана Борић, координатор за геронтодомаћице при Центру за Социјални рад Апатин истиче:

“Бака Мира је у пеленама, а ту посао обављају неговатељице и геронтодомаћице, док код осталих бака, које су болесне је неопходно само отићи код доктора или по лекове. Имамо бака које су на ногама, те нису у пеленама као бака Мира, а код којих је потребна помоћ у кући или дружење уз кафицу. Старима и самима и те како то много значи”.

Услугу помоћи у кући помаже локална самоуправа и бесплатна је за највећи број корисника, док за оне са примањима изнад 23.000 динара постоји скала према којој се наплаћује партиципација за коришћење услуге.

Николина Сучевић, директорица Центра за социјални рад Апатин објашњава:

“Неким корисницима се пружа услуга свакодневно, што значи да геронтодомаћице одлазе код корисника и бораве од једног до три сата, док је неким корисницима потребна хигијена стана, набавка основних животних намирница или кување оброка”.

Уз здравствене проблем, у позној животној доби и чињеницу да породица није свакодневно у прилици да помогне, геронтодомаћице су преко потребна помоћ у кући, али и друштво или у самоћи одличан пријатељи за разговор или шалу.

Извор: РТВ (Весна Милановић Симичић)

Лиценциране услуге и стручност запослених на првом месту

Центар за социјални рад је установа социјалне заштите која је у општини Апатин основана 1991. [...]

Регионални округли сто “Локалне услуге социјалне заштите данас. Сутра?”

У петак, 22.06.2018. године у просторијама Центра за социјални рад Апатин одржан је регионални [...]
За сва питања, жалбе, похвале и предлоге