• Наша адреса је
  • Светозара Милетића 6,
    25260 Апатин
  • Пошаљите нам емаил
  • info@csrapatin.rs

Јавни радови за особе са инвалидитетом

Објављено

Удружење грађана “Бреза” из Апатина у сарадњи са Националном службом за запошљавање, Центром за социјални рад Апатин и локалном самоуправом последњих пет година организује јавне радове за особе са инвалидитетом. Назив јавног рада је „Израда керамичких сувенира у Дневном боравку“.

8 особа са инвалидитетом са евиденције НСЗ Апатин у оквиру јавног рада који траје 4 месеца израђује сувенире од керамике и за тај рад добијају материјалну надокнаду.

Последњих година у Србији долази до ревитализације старих заната. Поред очувања традиционалних вештина постоји и реална могућност да се бављењем њима допринесе егзистенцијалном опстанку породице. На тај начин, израда етно сувенира постаје предмет интересовања незапослених особа међу којима је и велики број особа са инвалидитетом, које у мањим местима обично немају могућности да се обучавају за ове врсте послова.

У Апатину живи око 60 особа са инвалидитетом које су незапослене. Реализацијом јавног рада се омогућава запослење за 8 ОСИ које ће након завршетка моћи самостално да се баве израдом сувенира и на тај начин остварују материјалну добит за себе и своје породице.

Јавни радови нарочито су значајни за особе са инвалидитетом, као једну од рањивих група на тржишту рада, јер добијају прилику да се запосле, укључују се у заједницу, што истовремено доприноси смањењу дискриминације припадника ове популације и сензибилизацији јавности о потреби њиховог радног ангажовања.

Јавни радови су пример добре праксе и сарадње владиног и невладиног сектора са циљем побољшања квалитета живота особа са инвалидитетом.

 

 

Оформљен актив директора ЦСР Западнобачког округа

У организацији ЦСР Апатин, одржан је састанак и оформљен актив директора Центара за социјални [...]

Обележен дан старих особа

У животима наших корисника ми смо сваког дана. Али постоји и један посебан дан, дан када желимо [...]
За сва питања, жалбе, похвале и предлоге