• Naša adresa je
  • Svetozara Miletića 6,
    25260 Apatin
  • Pošaljite nam email
  • info@csrapatin.rs

Međunarodni dan porodice

Objavljeno

Međunarodni dan porodice, 15.05. se ove godine obeležava bez većih okupljanja i manifestacija ali možda sa najsnažnijim utiskom i porukom iz perioda iza nas. Usmerenost sebi i porodici odavno nije bila prisutnija što bi se moglo posmatrati kao blagodet teškog i izazovnog perioda koji je protekao. Osvestilo nas je koliko žurimo i koliko nam vremena zbog mnoštva obaveza nedostaje i na čemu ,,štedimo“ vreme. Tako su se mogle ispratiti veoma različite ideje za kvalitetno i konstruktivno provođenje vremena u okviru domaćinstva. Poseban je izazov bio porodicama sa decom nižeg kalendarskog uzrsta čiju je pažnju trebalo okupirati. Mnogi roditelji su se igrali kao što odavno nisu i teško je reći da li su u tome više uživali oni ili deca.

A zašto je igra važna? I da li je to igra? Kada kažemo igra pomislimo na razonodu, na provođenje vremena u korišćenju određenih predmeta radi zabave ali igra je mnogo više od toga. Igra je prilika da deca u sigurnom okruženju, u svetu koji poznaju i najbolje razumeju ovladaju novim veštinama, razvijaju samopouzdanje, vežbaju postojeće društvene i jezičke veštinete, razvijaju nove, da uče da brinu o sebi i drugima, da osete i prepoznaju da neko brine o njima, da razvijaju fizičku spretnost i postaju snalažljivija, savladaju probleme i teška iskustva pa i da se zabave i opuste.

Može se reći da je igra dečiji jezik, način da razumeju i ,,kažu“ ono što im je važno a da su igračke ili predmeti kojima se igraju, reči kojim će to izražavati. Igra omogućava da se na prihvatljiv i zabavan način razviju veštine za život. Ne postoji bolji način da ostvarite bliskost i kvalitetan odnos sa svojim detetom od toga da ga pratite u igri, da budete uloga koju vam je dodelilo i pustite da vodi proces. Nestrukturisana igra prilika je da budete deo igre koju je dete samo osmislilo i samo vodi u pravcu koji je njemu u tom trenutku važan. Vašu ulogu odrediće dete a vi budite ozbiljni u toj ulozi, pružaje odgovore koje od vas traži i ne požurujte. Često smo skloni da nametnemo igru, da predložimo ili organizujemo. Ponekad je i to uredu ali treba dati priliku detetu da to bude ,,njegov teren“ i da na njemu on bude taj koji vlada situacijom.

Mnogo stvari se dešava oko nas pa tako i u životima dece. Ponekad je odraslima teško da obrade sve informacije i razumeju dešavanja, deci je usled procesa razvoja, to daleko izazovnije. Kada pružimo priliku da dete događaj, određenu situaciju proradi kroz igru pružamo mu priliku da ima kontrolu nad situacijom, da promisli o strategijama i rešnjeima, da ih oproba u sigurnom okruženju, da razume uzroke i posledice i mnogo drugih veoma važnih zaključaka koje će vremenom moći da primeni u realnim životnim iskustvima. Prilika da kroz vežbu razvija veštine.

Na uzrastu od dve do tri godine razvija se simbolička igra koja podrazumeva će dete koristiti različite predmete, stvari, lutke, osobe kako bi simbolično prikazalo situaciju za koju mu je potrebno da bolje razume, ponovo obradi ili samo ponovo proživi. Ali svakako da se igra ne javlja tada. Pružanje stimulusa od rođenja predstavlja podsticaj za razvoj. Tako će, na primer, pevanje i tapkanje po stomačiću ili leđima na ranom uzrastu biti igra kroz koju će se podsticati razvoj sluha i pokreta. Nešto kasnije igre skrivanja roditelja iza predmeta ili lica iza šaka predstavljati dragocenu priliku za učenje a po reakciji deteta brzo shvatate koliko je i zabavno. Period bacanja igračaka na pod česo je frustrirajući jer zahteva jednolično angažovanje za koje se čini da je uzalodno ali je detetu igra kroz koju uči prostorne relacije, usvaja pojmove daleko, visoko, raspoznaje različite zvuke u zavisnosti od predmeta koji pada a što je izuzetno važno uči da ste njegov saveznik i da ste tu.

Ovo poslednje je veoma značajno u zajedničkoj igri članova porodice. Kroz zajedničku igru dete uči odnose među ljudima, kome može da veruje, šta od koga može da očekuje i na koga može da se osloni. Period dečije zainteresovanosti za igru i odrasle u njoj ne traje zauvek, nemojte ga propustiti zbog opravdanih i manje opravdanih razloka jer nećete imati priliku da ga nadoknadite ni sebi ni detetu. A i prilično je zabavno.

mast. psiholog Milka Basta

“Jedna od nas”

Posao socijalnog radnika zahteva konstantnu improvizaciju, multi-tasking, prilagođavanje i [...]

IJZ – Odgovor

Preuzmite PDF Dostava podataka – Teodor Fenk – Odgovor
Za sva pitanja, žalbe, pohvale i predloge